KOPAN KOLOSTOR / KOPAN MONASTERY

A Kopan kolostor Kathmandu Észak-Keleti részén, a Kopan hegyen található. Gyalog a Bodnath Stupától fél órai, kicsit meredek sétával érhető el. A kilátás lenyűgöző, egész Kathmandu alattunk fekszik.

A Kopan kolostor története

Lama Zopa Rinpoche és Lama Yeshe miután 1959-ben elmenekültek Tibetből,  találkoztak Buxa Duar-i indiai menekülttáborában az első tanítványukkal, Zina Rachevskyvel.
1968-ban költöztek Nepálba. Először Boudhanath közelében lévő stupában laktak, néhány mérföldre Kathmandutól keletre.
Néhány év után megvásároltak egy öreg házat a Kopan domb tetején fekvő kis területtel, ami a Nepáli király asztrológusáé volt. Az első templomot 1971 – ‘ 72-be építették,szinte teljes egészében a növekvő számú nyugati tanítványok finanszírozásából.
Ott megalapították a Nepal Buddhist Mahayana Center Gompát.
Amikor 1969-ben megálmodták a Kopan Monasteryt az volt a céljuk, hogy, másokat szolgáljanak. Fiatal lámáknak, és apácáknak létre hozzanak egy monostort, és a tibeti buddhizmust tanulni vágyó külföldieknek egy központot.
Az első szerzetesek hamarosan csatlakoztak. Ők javarészt fiatal fiúk voltak Nepálból .
Ugyanakkor  elkezdtek Dharma tanításokat adni, főleg nyugati diákoknak. Rendszeres heti osztályokat tartottak, és az első egy hónapos meditációkurzust 1971 tavaszán indították. Huszonöt diák vett részt  az első előadáson, egy évvel később a második kurzuson már 2x annyian hallgatták a tanításokat.
1973-ig 200 diák élt, és tanult, olyan nehéz feltételek mellett, amit manapság nehéz elképzelni.
Külföldiek, akiket kiábrándított a materialista világ nyugaton, és más értelmet kerestek az életükben, összesereglettek Kopanban, hogy részt vegyenek a Lámák tanításain. Sokukat felszentelték, és kicsi nyugati sangha közösségként maradtak Kopannál Lama Yeshe felügyelete alatt, egészen addig, míg 1985-ben  Nepál vízumszabályozásaiban bekövetkező változás miatt kényszerítették őket, hogy elhagyják Nepált.
Ahogy mondják – a többi történelem.

Kopan kolostor

A következő 30 év folyamán a Kopan kolostor folyamatosan fejlődött és a legnagyobb Gelug monostorok közül az egyik Nepálban. Az  egy hónapos kurzus, amit 1971-ben tanítottak először , évi esemény lett. Több, mint 250 ember jön el minden évben a kurzusra.
Azok az apácák, akik eredetileg a Kopanban laktak a szerzetesekkel együtt, 1994-ben beköltöztek a saját helyükbe. A zárda most 360 apácának ad otthont, miközben filozófiát tanulnak, és intenzíven gyakorolnak, mint például az évi Nyung ne elvonulást.
a 90-es évektől, mind a mai napig folyamatosan javítják a szállást és az életkörülményeket a szerzeteseknek,  apácáknak, és a sok külföldinek, aki nagy számmal jön, minden évben hogy buddhizmusról tanuljon.

Kopan kolostor

Egy kis érdekesség:-)

A Kopan területén található  Shopban, ahol a Buddhista kellékek, díszek, használati tárgyak mellett Tibi csoki is kapható. 🙂 ( legalábbis 2008-ban volt )

A fotókat saját magam készítettem 2008 áprilisában.